Nieuwsbrief

header_pdaRIP.png
Mobiele platform jungle

 

Consumenten (particulier) kiezen meestal een mobiele telefoon op basis van design. Bedrijven daarin tegen kiezen steeds vaker voor het besturingssysteem van een betreffend toestel. Dit komt omdat steeds meer werkgevers mogelijkheden zien om hun medewerkers te bevrijden van de vaste werkplek op kantoor. Echter willen ze deze werknemer wel de mogelijkheid geven om mobiel toegang te verlenen tot het bedrijfsnetwerk, email en agenda te kunnen raadplegen en steeds vaker ook specifieke bedrijfsapplicaties (zoals CRM en ERP) mobiel te ontsluiten. De realiteit is echter dat dit voor veel bedrijven nog beperkt blijft tot mobiel email en internet gebruik. Bedrijven blijven voor hun medewerkers hierin op zoek naar toestellen die dit ondersteunen, een goede en duidelijke display, eventueel een toetsenbord en een zekere gebruiksvriendelijkheid.

 

Daarnaast ontstaat meer en meer verweving tussen zakelijk en privé gebruik. Met name door de groei van social media toepassingen zoals Twitter, Hyves en Facebook. Deze vormen van communicatie hebben toegevoegde waarde voor het dagelijks functioneren van de werknemer en het positieve effect op de prestatie die deze werknemer in zijn werk dient te leveren.

 

Momenteel zijn er vijf besturingssystemen voor mobiele apparaten die behoorlijk de dienst uitmaken en allemaal proberen ze met hun functionaliteit, stabiliteit en gebruiksgemak een plaats te veroveren in deze markt.

  • Windows Phone, van Microsoft en kom je tegen op toestellen van verschillende fabrikanten
  • iOS, van Apple en zit op de iPhone en iPad
  • Android, van Google en kom je tegen op toestellen van verschillende fabrikanten
  • BlackBerry, van RIM, de producent van BlackBerry en kom je als besturingssysteem enkel op BlackBerry apparaten tegen
  • Symbian OS, een consortium van verschillende toestel fabrikanten en kom je nu nog voornamelijk op Nokia toestellen tegen

 

Opvallend hierbij is dat het besturingssysteem van BlackBerry en iOS van Apple enkel beschikbaar zijn voor de apparaten die deze fabrikanten zelf maken, zoals de BlackBerry apparaten en de Apple iPhones. Terwijl Windows Phone en Android juist besturingssystemen zijn die een fabrikant van een toestel zelf op zijn apparaten kan zetten. Zo zijn er bijvoorbeeld van HTC toestellen met een Windows Phone besturingssysteem en toestellen met een Google Android besturingssysteem. Opvallend is dat Nokia, die de afgelopen decennia behoorlijk heeft ingezet met Symbian OS, recent heeft aangekondigd om met Microsoft in zee te gaan om zodoende Nokia toestellen ook met dit besturingssysteem uit te rusten. Al met al leidt dit tot een soort oorlog van de verschillende makers van besturingssystemen in een gevecht om de klant en het veroveren van marktaandeel. Een toestel is hardwarematig niets meer dan een kastje, het besturingssysteem is de daadwerkelijke motor van het apparaat die je als gebruiker dagelijks ervaart.

 

Kijkend naar de onderstaande tabel zie je de ontwikkeling van de marktaandelen van mobiele besturingssystemen over de laatste 12 maanden in Nederland. Hierin staat Apple met iOS bovenaan en is Google Android de laatste maanden sterk in opkomst. Ondanks dat de Apple Iphone met alle functionaliteiten sterk wordt ingezet als consumenten product, wordt dit toestel ook goed verkocht in de zakelijke markt (klik op het plaatje voor een groter formaat).

 

Stats MobileOS

 

Interessant om te zien is dat deze percentages behoorlijk overeenkomen met onze eigen verkoopaantallen van de afgelopen 3 maanden:

  • Apple iOS (iPhone): 43%
  • Google Android: 27%
  • Symbian (Nokia): 16%
  • BlackBerry: 12%
  • Microsoft Windows Phone: 2%

 

Het hoge percentage van de Apple iPhone (iOS) komt voornamelijk omdat T-Mobile in het laatste kwartaal van 2010 de exclusiviteit heeft verloren en Vodafone en KPN dit toestel ook aan haar klanten is gaan leveren. Dit is tevens terug te zien in de grafiek waarbij in de laatste maanden Apple iOS weer omhoog klimt.

 

Steeds meer bedrijven wijken af van uniformiteit in mobiele toestellen. Bedrijven kiezen meer en meer voor hybride oplossingen. Zoals een eenvoudige Nokia om te bellen en te sms'en voor bepaalde medewerkers, het management dat met een BlackBerry rondloopt omdat er behoefte is aan mobiel email en agenda beheer. En vervolgens zijn er op directieniveau een aantal Apple iPhones in gebruik. De druk bij de afdeling ICT of telecombeheer is dan vaak groot omdat van deze afdelingen verwacht wordt dat ze ondersteuning geven aan deze verschillende toestellen en besturingssystemen.

 

In onze adviesgesprekken met onze zakelijke relaties adviseren en helpen wij onze klanten bij het maken van een keuze voor het juiste besturingssysteem. Ook verbreken wij regelmatig de koppeling tussen het aansluiten en /of verlengen van contracten bij mobiele providers in combinatie met de keuze en aanschaf van een bepaald toestel. Dit geeft onze relaties meer flexibiliteit en meer efficiëntie in het beheer van mobiele bedrijfsmiddelen.

 

Wilt u binnenkort een adviesgesprek over de kansen die er zijn voor uw organisatie met de keuze van het juiste besturingssysteem op mobiele apparaten, neem dan contact met ons op op telefoonnummer 0118 820300 of per email via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

Indien u genoodzaakt bent om verschillende apparaten met verschillende besturingssystemen in uw organisatie te gebruiken, dan kan het relevant zijn om een mobile device management oplossing te implementeren, om deze apparaten op afstand goed te kunnen beheren. Dergelijk oplossingen zorgen ook voor een adequate beveiliging van de bedrijfsgegevens die op deze apparaten staan. Zeker als gebruikers hun email mobiel ontvangen zit daar informatie bij die bedrijfskritisch kan zijn of bijvoorbeeld persoonsgegevens bevatten (CV's van sollicitanten bijvoorbeeld). Deze informatie kan dan in verkeerde handen vallen bij verlies of diefstal van de mobiele telefoon. Een voorbeeld van een degelijke dienst voor mobile device management en beveiliging is MobiDM. U kunt HIER de brochure downloaden of contact met ons opnemen voor meer informatie of een demonstratie.

 
 

Mobile nieuws